

Het advies is om kinderen voor de eerste verjaardag geen honing te geven. Honing kan een bacterie bevatten die botulisme kan veroorzaken. De bacterie zit in de grond en kan door bijvoorbeeld de pootjes van de bij in de honing terecht komen. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor kinderen die één jaar of ouder zijn of voor volwassenen. Mochten zij deze bacterie binnen krijgen dan is hun darmflora er namelijk tegen bestand. De kans dat een pot honing is besmet met Clostridium botulinum (de bacterie die waarschijnlijk infantiel botulisme bij baby's kan veroorzaken) is overigens klein.
Honing bevat bijna geen pollen. Dat lokale honing helpt tegen hooikoorts is dus niet waar.
Er zijn wel mensen met hooikoorts die baat hebben bij pure stuifmeelkorrels. Dit hoeft overigens geen lokale stuifmeel te zijn. Afhankelijk van de windrichting hebben wij in Nederland last van stuifmeel uit heel Europa. Om weerstand op te bouwen zijn stuifmeelkorrels afkomstig uit Europa dus gesachikt.
Ja, je kunt een honingallergie hebben. Dat uit zich meestal in de vorm van een huidaandoening (jeuk, zwelling), kortademigheid of maag/darm problemen en hoeft niet alleen te ontstaan door het eten van pure honing maar ook door producten waarin honing is verwerkt.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen honing eten.
bron: voedingscenturm
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, witte pasta, wit meel, witte rijst of aardappelpuree, Hier zitten namelijk veel "snelle" koolhydraten in, waardoor de bloedspiegel omhoog schiet.
bron: Diabetesfonds.
Advies: Raadpleeg altijd je behandelend arts of diabetesverpleegkundige voor jouw specifieke situatie.
Eigenlijk bederft honing niet. De officiële wettelijke houdbaarheidsdatum voor honing is 2 jaar.
Een afgesloten pot kan echter jaren lang bewaard worden
De beste bewaartemperatuur is 12 graden. Een koele kelder dus. In de koelkast is het veel te koud. Bewaar de honing ook het liefst op een donkere plaats. In onze moderne huizen voldoet een keukenkastje ook heel goed als bewaarplaats.
Vermijd dat er zuurstof bij de honing kan komen. Sluit de deksel daarom altijd direct na gebruik. Zo voorkom je vreemde geurren en vocht in de honing.
Na verloop van tijd gaat een vaste honing "afsmelten". Dat wil zeggen dat de toplaag vloeibaar wordt en donkerder kleurt.
De vloeibare laag kan met een schoon mes door de honing worden geroerd. Kwalitatief is er niets mis met de honing.
Dit heet ook wel kaarsvetverschijnsel. De oorzaak is kristallisatie van de glucose rond de luchtbellen in de honing. Bewaar de pot op kamertemperatuur en de witte vlekken zullen van zelf verdwijnen. Kwalitatief is er niets mis met de honing.
Crémehoning is een vloeibare honing die geënt wordt met een fijne crémehoning. Op 15 kilo vloeibare honing ongeveer 500 gram crémehoning. Op een lagetemperatuur (ongeveer 14 graden) zal de honing in een créme roerder gecontroleerd fijne kirstallen vormen. De honing wordt namelijk elk uur geroerd waardoor er geen grote grove kristallen kunnen ontstaan. Crémehoning is ondoorzichtig en goed smeerbaar.
De onderstaande voedingswaardevermelding zijn gemiddelde waarden, die gebaseerd zijn op de NEVO-tabel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Honing is een natuurproduct en er kunnen onder andere door de seizoenen, de oogsttijd en de bodemgesteldheid afwijkingen optreden in de gemiddelde waarden. De voedingswaardevermelding is volgens de EU richtlijnen niet verplicht voor honing.
Gemiddelde voedingswaarde van honing per 100 gram:
Energie: 1364 kJ / 321 kcal
Vetten: 0 gram
- waarvan verzadigde vetzuren: 0 gram.
Koolhydraten: 80 gram
- waarvan suikers: 80 gram
Vezels: 0 gram
Eiwitten: 0,3 gram
Zout:
Vitaminen en minaralen:
Vitamine B2: 0,03 mg
Vitamine B6: 0,032 mg
Vitamine C: 4 mg
Natrium: 10 mg
Kalium: 55 mg
Calcium: 7 mg
Fosfor: 4 mg
IJzer: 0,8 mg
Magnesium: 2 mg
Koper: 0,02 mg
Zink: 0,062 mg
Je bent misschien ook geïnteresseerd in