Hakhoning

Gepubliceerd 19-10-2021 17:43:13
Categorieën Algemeen

Hakhoning

Antwoorden op veel vragen over hakhoning, zoals wat is hakhoning, waar is hakhoning van gemaakt, recept van hakhonnig, ingrediënten van hakhoning, hakhoning smaken, waar kan ik hakhoning voor gebruiken.

De geschiedenis van hakhoning. In de vroege middeleeuwen waren er nog geen medicijnen zoals wij deze heden ten dagen kennen. Om kwaaltjes te verlichten maakte men kruidenmengsels. Deze waren echter niet lang houdbaar.

Door honing toe te voegen aan de kruidenmengsels konden deze langer bewaard worden.

De monniken van de abdij Sainte-Marie de Fontfroide waren erg bedreven in het maken van hakhoning. De abdij werd in 1093 gesticht en ligt ten zuidwesten van Narbonne in Frankrijk.

In 1847 kwam het recept bij een belgische familie terecht. Vanaf dat moment werd hakhoning ook wel vogezenbrokken genoemd. Het recept is later door verkocht naar Nederland.

Hoe wordt hakhoning gemaakt? Hakhoning is een geheim recept. Het bevat honing, glucosestroop en suiker. Goede hakhoning bevat geen kunstmatige geur- kleur- of smaakstoffen en geen conserveringsmiddel. Hakhoning is lactose en glutenvrij.

Natuurlijke kruiden geven hakhoning een bepaalde smaak.

Wat is geen hakhoning? Er is soms spraakverwarring. Borsthoning, jodenvet, honingborst, massee (massé), kattespauw, sikkevet, bokkenvet en kletskop zijn een ouderwets snoepgoed, maar heel anders van samenstelling dan hakhoning.

Het is een bijproduct van aardappelstroop. Aardappelstroop wordt sinds 2003 niet meer gemaakt in Nederland. Bij de productie van aardappelstroop zette zich op de machines een witte massa af. Deze werd na een paar dagen hard en dan verwijderd.

Welke smaken hakhoning zijn er? Hakhoning Aardbei, Hakhoning Anijs, Hakhoning Citroen, Hakhoning Cranberry, Hakhoning Drop, Hakhoning Eucalyptus, Hakhoning Gember, Hakhoning Kaneel, Hakhoning Menthol, Hakhoning Naturel, Hakhoning Sinaasappel en Hakhoning Tijm.

Recept stoofpeertjes met hakhoning. 750 gram stoofperen, 250 ml rode wijn of rode druivensap, water en een mix van 75 gram hakhoning in de smaken sinaasappel, kaneel en anijs. Schil de stoofpeertjes en doe deze samen met de wijn of sap in een pan. Aanvullen met water zodat de stoofpeertjes net onder staan. Voeg de hakhoning erbij en laat het een uur stoven op laag vuur.

Chocolade melk met anijs. Meng twee eetlepels cacaopoeder in een beker met een scheutje koude melk. Roer dit tot een papje zonder klonten. Verwarm 250 ml melk met een paar brokjes hakhoning anijs is een pannetje. Roer goed door, zodat de hakhoning anijs oplost. Giet het in beker en nog nog even goed doorroeren.

Hakhoning kopen op de markt. Natuurlijk Martha verkoopt hakhoning op de markt in Drachten en op de markt in Groningen.

Hakhoning online kopen. Hakhoning is te koop via de webshop van Natuurlijk Martha. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

 (met http://)