Algemene gebruiksadviezen voor propolis (tinctuur)

Gepubliceerd 01-09-2021 19:36:49
Categorieën Propolis

Algemene gebruiksadviezen  voor propolis (tinctuur)

Natuurlijk Martha heeft een zeer uitgebreid assortiment propolisproducten, niet alleen de algemeen bekende bruine maar ook groene en rode propolis. Wij verkopen tinctuur, capsules, poeder, zalf, crème, lippenbalsem, tandpasta en shampoo. Klik op deze link voor het totale overzicht. 

Propolis is zeer breed inzetbaar. Wij geven daarom graag gratis advies over het juiste gebruik van propolisproducten. Neem voor een advies op maat, bij voorkeur via de whatsapp, contact met ons op.

Algemene gebruiksadviezen propolistinctuur.

Propolistinctuur kan zowel inwendig en/of uitwendig worden gebruikt.

De propolis-druppels kun je direct vanuit het flesje op de tong druppelen. Ze werken het best, wanneer je ze eerst een halve minuut lang in de mond heen en weer beweegt. Een deel van de bestanddelen wordt dan al door het slijmvlies van de mond opgenomen en aan het bloed afgegeven. Vooral het mondslijmvlies onder de tong is erg dun en daarom zeer geschikt voor het opnemen en aan het bloed afgeven van propolis-bestanddelen. Na die halve minuut slik je de met speeksel vermengde propolis in. 
Oplossen in een glas met een klein laagje water is ook een mogelijkheid bij inwendig gebruik. 
Na inname bij voorkeur een half uur niet eten of drinken voor het beste resultaat.

Bij de sommige aandoeningen gebruik je een tot viermaal daags een druppel per kilogram lichaamsgewicht van de bruine propolistinctuur 20%.  Op het internet staan heel veel adviezen die minder druppels voorschrijven. Helaas worden veel adviezen klakkeloos overgeschreven. Nieuwe inzichten schrijven deze dosering echter voor. (nb in een flesje van 30 ml zitten ongeveer 900 druppels). Twijfel je hoeveel propolistinctuur je moet gebruiken, neem dan contact met ons op. 

Kinderen krijgen normaal per keer een kleiner aantal druppels afhankelijk van de leeftijd. Aan kinderen tussen de zeven en twaalf jaar geef je een druppel per twee kilogram lichaamsgewicht; voor kinderen van vier tot en met zes jaar zijn een druppel per vier kilogram lichaamsgewicht.  Kinderen tot en met drie jaar alleen in overleg met een arts.

Advies: Bij kinderen de propolistinctuur op een lepel honing druppelen en laat de honing in de mond smelten.


Wanneer de klachten minder worden, kun je proberen om het aantal keren innemen langzaam te minderen van viermaal daags naar tweemaal daags. Na het verdwijnen van de klachten kun je, via een korte periode van eenmaal daags, stoppen met het innemen.

In het begin van de kuur kunnen de klachten tijdelijk toenemen. Dit is een goed teken en betekent dat de kuur zal aanslaan. Wordt het je te erg, dan onderbreek je de kuur een dag.

Propolis-zalf gebruik je in de meeste gevallen tweemaal daags. In veel gevallen is het beter om eerst gedurende enkele dagen propolistinctuur op de huidaandoening aan te brengen. Neem contact op voor een advies op maat.

Bijwerkingen

Elk middel dat werkt, heeft automatisch bijwerkingen, en dat geldt dus ook voor propolis. Gelukkig zijn er weinig ongewenste bijwerkingen, en die komen maar bij een beperkt aantal mensen voor. Uit onderzoek bij 250 willekeurig gekozen gebruikers wees uit dat misselijkheid bij het innemen (drie gebruikers) de meest genoemde bijwerking was. Het erger worden van de klachten in het begin van de behandeling wordt nogal eens als een ‘bijwerking’ opgevat. Uit de praktijk is gebleken dat dit juist een goed teken is. De meesten die durven door te zetten (wel even stoppen totdat de reactie is afgenomen), blijken uiteindelijk zeer goed te reageren!
Andere klachten die wel eens genoemd werden (een of twee keer), zijn een ruw gevoel in de mond, een branderig gevoel in de slokdarm, duizeligheid, hoofdpijn, heesheid en vaak plassen. Het is maar de vraag of dit echt van de propolis kwam of dat dat toeval is. Bovendien zijn er ook mensen die propolis juist met succes tegen duizeligheid of hoofdpijn hebben gebruikt.

Gunstige bijwerkingen werden ook wel genoemd, zoals het -steviger -worden van de nagels, het minder worden van bobbeltjes op de bovenarmen, het korter worden van de menstruatie (één in plaats van drie -weken), het meer energie krijgen (tweemaal), het verdwijnen van een langdurige moeheid en het verdwijnen van pukkeltjes. 
Van de 24 meldingen over bijwerkingen (op 250 gebruikers) bleek het dus in zes gevallen om gunstige bijwerkingen te gaan. Dit geeft overigens een vertekend beeld. Want het gaat hier om mensen die een bijkomend gunstig effect van propolis als een ‘bijwerking’ beschouwden.

Waarschuwing: Eén op de 2000 mensen is allergisch voor propolis. Na contact met propolis ontstaan er dan rode, jeukende vlekken of bulten op de huid. Mensen die al allergisch voor andere stoffen zijn, lopen uiteraard meer risico ook allergisch te zijn voor propolis. Dit geldt met name voor mensen die allergisch zijn voor perubalsem. Of je allergisch bent voor propolis, weet je zelden of nooit van tevoren. Dat blijkt pas als je het middel gebruikt. Dat kun je zonder risico uitproberen door ’s avonds een beetje propolis-zalf of druppels op je handrug te doen. Als je allergisch bent, ontstaat er in de loop van de nacht of volgende -morgen een rode, jeukende plek. Gebeurt er niks, dan ben je er dus niet allergisch voor. Bij het inwendig gebruik van tinctuur eerst een tot twee druppels innemen en enkele uren wachten.

Propolis werkt bloedverdunnend en kent hierdoor interacties met reguliere bloedverdunnende en antistollingsmedicijnen en natuurlijke middelen die bloedverdunnend werken. Het is daarom belangrijk dat bij langdurig en hoog gedoseerd gebruik van propolis de stollingswaarden in het bloed vaker gecontroleerd worden en zo nodig de dosering van medicijnen of natuurlijke middelen wordt aangepast.
Voor een operatie of een grote tandheelkundige ingreep dient vanwege deze bloedverdunnende werking hoog gedoseerd gebruik van propolis vermeden worden.

  • Propolistinctuur is een voedingssupplement.
  • Droog en koel bewaren. (niet in de koelkast of in de zon)
  • Goed schudden voor gebruik.
  • Bewaar dit voedingssupplement buiten het bereik en zicht van kinderen.
  • Niet gebruiken bij een allergie voor één van de ingrediënten.
  • De aanbevolen dosering niet overschrijden.
  • Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruikt worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

 (met http://)