Biologische Stadsparkhoning - Natuurlijk Martha
 • Biologische Stadsparkhoning - Natuurlijk Martha

Biologische Stadsparkhoning

€ 6,45

Verpakking: Glazen pot met deksel

Inhoud: 300 gram.

Land van herkomst: Nederland (Groningen)

Kleur: geel.

Consistentie: créme

Smaak, licht, mild, fruitig, frispittig.

Voor wie bekend is in de stad Groningen is het park ‘Stadspark’ een begrip. Doordat de gemeente Groningen al jaren voorloper is op het gebied van ecologisch groenbeheer is er in en om het park een prachtig gevarieerd voedselaanbod voor bijen. Zonder chemicalien!

Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Aantal

HO-BST-300
23 Items
  Mag ik kinderen jonger dan 1 jaar honing geven?

  Het advies is om kinderen voor de eerste verjaardag geen honing te geven. Honing kan een bacterie bevatten die botulisme kan veroorzaken. De bacterie zit in de grond en kan door bijvoorbeeld de pootjes van de bij in de honing terecht komen. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor kinderen die één jaar of ouder zijn of voor volwassenen. Mochten zij deze bacterie binnen krijgen dan is hun darmflora er namelijk tegen bestand. De kans dat een pot honing is besmet met Clostridium botulinum (de bacterie die waarschijnlijk infantiel botulisme bij baby's kan veroorzaken) is overigens klein.


  Helpt lokale honing tegen hooikoorts?

  Honing bevat bijna geen pollen. Dat lokale honing helpt tegen hooikoorts is dus niet waar.

  Er zijn wel mensen met hooikoorts die baat hebben bij pure stuifmeelkorrels. Dit hoeft overigens geen lokale stuifmeel te zijn. Afhankelijk van de windrichting hebben wij in Nederland last van stuifmeel uit heel Europa. Om weerstand op te bouwen zijn stuifmeelkorrels afkomstig uit Europa dus gesachikt.


  Kan ik allergisch zijn voor honing?

  Ja, je kunt een honingallergie hebben. Dat uit zich meestal in de vorm van een huidaandoening (jeuk, zwelling), kortademigheid of maag/darm problemen en hoeft niet alleen te ontstaan door het eten van pure honing maar ook door producten waarin honing is verwerkt.


  Mag ik honing eten als ik zwanger ben?

  Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen honing eten.

  bron: voedingscenturm


  Ik heb diabetes. Mag ik dan nog wel honing gebruiken?

  Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, witte pasta, wit meel, witte rijst of aardappelpuree, Hier zitten namelijk veel "snelle" koolhydraten in, waardoor de bloedspiegel omhoog schiet.

  bron: Diabetesfonds.

  Advies: Raadpleeg altijd je behandelend arts of diabetesverpleegkundige voor jouw specifieke situatie.


  Hoe lang kan ik een pot honing bewaren?

  Eigenlijk bederft honing niet. De officiële wettelijke houdbaarheidsdatum voor honing is 2 jaar.

  Een afgesloten pot kan echter jaren lang bewaard worden


  Hoe bewaar ik mijn honing?

  De beste bewaartemperatuur is 12 graden. Een koele kelder dus. In de koelkast is het veel te koud. Bewaar de honing ook het  liefst op een donkere plaats. In onze moderne huizen voldoet een keukenkastje ook heel goed als bewaarplaats.

  Vermijd dat er zuurstof  bij de honing kan komen. Sluit de deksel daarom altijd direct na gebruik. Zo voorkom je vreemde geurren en vocht in de honing.


  Er komt een bruine vloeibare laag op mijn créme honing.

  Na verloop van tijd gaat een vaste honing "afsmelten". Dat wil zeggen dat de toplaag vloeibaar wordt en donkerder kleurt. 

  De vloeibare laag kan met een schoon mes door de honing worden geroerd. Kwalitatief is er niets mis met de honing.


  Ik zie witte ijsbloemvorming aan de binnenwand van de pot.

  Dit heet ook wel kaarsvetverschijnsel. De oorzaak is kristallisatie van de glucose rond de luchtbellen in de honing. Bewaar de pot op kamertemperatuur en de witte vlekken zullen van zelf verdwijnen. Kwalitatief is er niets mis met de honing.


  Ik zie een wit laagje schuim boven in de pot met honing.

  Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen. Deze zitten normaal opgesloten in de honing en kunnen na enige tijd boven komen drijven.

  Even doorroeren met een schoon mes. Kwalitatief is er niets mis met deze honing.


  Waarom kristalliseert honing?

  Kristalliseren of versuikeren is het proces van ontstaan en groei van kristallen in de honing. De reden is het overschrijden van het oplossend vermogen: de glucose kan niet meer opgelost blijven en gaat kristalen vormen.

  Honing met een hoog glucose gehalte kristalliseert sneller dan honing met een hoog fructose gehalte.


  Hoe krijg ik weer vloeibare honing als mijn honing is gekristalliseerd? 

  Plaats de pot in handwarm water of zet de pot enkele dagen op een niet te hete verwarming. Verwarm de honing nooit hoger dan 40 graden.

  Verwarm de honing NOOIT in een magnetron.


  Wat is crémehoning?

  Crémehoning is een vloeibare honing die geënt wordt met een fijne crémehoning. Op 15 kilo vloeibare honing ongeveer 500 gram crémehoning. Op een lagetemperatuur (ongeveer 14 graden) zal de honing in een créme roerder gecontroleerd fijne kirstallen vormen. De honing wordt namelijk elk uur geroerd waardoor er geen grote grove kristallen kunnen ontstaan. Crémehoning is ondoorzichtig en goed smeerbaar.


Je bent misschien ook geïnteresseerd in