Aften

Gepubliceerd 01-04-2019 21:26:26
Categorieën Propolis

Aften

De bekendste ontsteking in de mond zijn ‘aften’. Dit zijn pijnlijke blaasjes op het mondslijmvlies, die later veranderen in pijnlijke zweertjes. Door de vaak ernstige pijn wordt eten een welhaast onmogelijke opgave. Ook drinken (vooral zure dranken als sinaasappelsap) kan bijzonder pijnlijk zijn.
De oorzaak van aften is niet bekend. Men denkt wel aan een -virus, maar dit is nooit bewezen. Als je ze eenmaal eens hebt gehad, komen aften vaak terug. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren nadat je op je wang hebt gebeten of op een andere manier je mondslijmvlies hebt -beschadigd. Bij vrouwen kunnen aften een paar dagen vóór het begin van de menstruatie ontstaan.

Uit diverse onderzoekingen is gebleken dat propolis bij aften een effectief natuurmiddel is. De plaatselijk pijnstillende werking is duidelijk gebleken, evenals de stimulering van de wondgenezing. Bij aandoeningen in de mond vullen deze eigenschappen elkaar goed aan.
Gafar (1978) behandelde tachtig patiënten met aften door de pijnlijke plekken aan te stippen met propolis-tinctuur. Hij deed dit door er drie tot zes minuten een in propolis gedrenkt wattenstokje tegenaan te houden. Bij 85 procent van hen hoefde dit maar één keer te gebeuren, omdat ze binnen twee tot vier uur al van hun klachten af waren. Bij 10 procent duurde dit tot de volgende dag. Slechts 5 procent reageerde niet op propolis.
Ook Maftei (1978) behandelde patiënten met regelmatig terugkerende aften met propolis. Uit een naonderzoek bleek dat bij zeven van de negen patiënten de aften definitief wegbleven. Bij de overige twee kwamen de aften nog wel eens terug, maar veel minder snel.

Aften worden plaatselijk behandeld met propolis-oplossing (tinctuur op alcoholbasis of op basis van olijfolie). Aften kun je twee- of driemaal daags aanstippen met een in propolis gedrenkt wattenstaafje. Maar je kunt de propolis ook direct in je mond druppelen en zo lang mogelijk met je tong heen en weer bewegen. Wanneer er ook nog andere ziekteverschijnselen zijn (koorts, moeheid), is het goed om behalve aan te stippen ook propolis te slikken. Om te bereiken dat de propolis zo goed mogelijk op de zweertjes blijft zitten, kun je maar beter de eerste twee uren na het behandelen niets eten of drinken.

Bron: Wiebe Braam – De geneeskracht van propolis

Deel dit bericht

Plaats een reactie

 (met http://)