

Het advies is om kinderen voor de eerste verjaardag geen honing te geven. Honing kan een bacterie bevatten die botulisme kan veroorzaken. De bacterie zit in de grond en kan door bijvoorbeeld de pootjes van de bij in de honing terecht komen. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor kinderen die één jaar of ouder zijn of voor volwassenen. Mochten zij deze bacterie binnen krijgen dan is hun darmflora er namelijk tegen bestand. De kans dat een pot honing is besmet met Clostridium botulinum (de bacterie die waarschijnlijk infantiel botulisme bij baby's kan veroorzaken) is overigens klein.
Honing bevat bijna geen pollen. Dat lokale honing helpt tegen hooikoorts is dus niet waar.
Er zijn wel mensen met hooikoorts die baat hebben bij pure stuifmeelkorrels. Dit hoeft overigens geen lokale stuifmeel te zijn. Afhankelijk van de windrichting hebben wij in Nederland last van stuifmeel uit heel Europa. Om weerstand op te bouwen zijn stuifmeelkorrels afkomstig uit Europa dus gesachikt.
Ja, je kunt een honingallergie hebben. Dat uit zich meestal in de vorm van een huidaandoening (jeuk, zwelling), kortademigheid of maag/darm problemen en hoeft niet alleen te ontstaan door het eten van pure honing maar ook door producten waarin honing is verwerkt.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen honing eten.
bron: voedingscenturm
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, witte pasta, wit meel, witte rijst of aardappelpuree, Hier zitten namelijk veel "snelle" koolhydraten in, waardoor de bloedspiegel omhoog schiet.
bron: Diabetesfonds.
Advies: Raadpleeg altijd je behandelend arts of diabetesverpleegkundige voor jouw specifieke situatie.
Eigenlijk bederft honing niet. De officiële wettelijke houdbaarheidsdatum voor honing is 2 jaar.
Een afgesloten pot kan echter jaren lang bewaard worden
De beste bewaartemperatuur is 12 graden. Een koele kelder dus. In de koelkast is het veel te koud. Bewaar de honing ook het liefst op een donkere plaats. In onze moderne huizen voldoet een keukenkastje ook heel goed als bewaarplaats.
Vermijd dat er zuurstof bij de honing kan komen. Sluit de deksel daarom altijd direct na gebruik. Zo voorkom je vreemde geurren en vocht in de honing.
Dit zijn luchtbelletjes. Honing bevat hele kleine luchtmoleculen. Deze zitten normaal opgesloten in de honing en kunnen na enige tijd boven komen drijven.
Even doorroeren met een schoon mes. Kwalitatief is er niets mis met deze honing.
Kristalliseren of versuikeren is het proces van ontstaan en groei van kristallen in de honing. De reden is het overschrijden van het oplossend vermogen: de glucose kan niet meer opgelost blijven en gaat kristalen vormen.
Honing met een hoog glucose gehalte kristalliseert sneller dan honing met een hoog fructose gehalte.
Plaats de pot in handwarm water of zet de pot enkele dagen op een niet te hete verwarming. Verwarm de honing nooit hoger dan 40 graden.
Verwarm de honing NOOIT in een magnetron.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in