Bijenwasblok - Natuurlijk Marta
  • Bijenwasblok - Natuurlijk Marta

Bijenwasblokken

€ 8,10

Land van herkomst: Nederland

Wij verkopen bijenwas in blokken voor het zelf maken van kaarsen, zeep, crèmes enzovoort.

De prijs is € 27,00 per kilogram. (0,027 per gram)

Een blok van 300 gram kost €8,10

Latijnse naamgeving Cera flava (gele bijenwas) dus GEEN Cera alba (witte bijenwas, fabrieksmatig gereinigd en metchroomzuren en peroxiden gebleekte bijenwas)

Kleur bijenwas (gebruikt): geel tot bruin (door kleurstoffen uit propolis, pollen/ bijenbrood en honing) (kan per batch verschillen)

Soortelijk gewicht 0,95-0,97

Smeltpunt 61-67 graden Celsius

Vlampunt 265 graden Celsius

Oplosbaarheid:

onoplosbaar in: water en koude alcohol

oplosbaar in: warme alcohol, ether, chloroform, tetrachloormethaan, terpentijn, plantaardige oliën en vetten en etherische olie

Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Aantal

Was is een product van de honingbij. Bijenwas wordt door de bijen gebruikt om de raten mee te bouwen. Deze bestaan uit een middenlamel met daarop de zo kenmerkende zeskantige cellen.

Werksterbijen van 12- 18 dagen oud kunnen was zweten. Ze hebben wasklieren tussen de 3e tot een met  de 6e segmenten van hun achterlijf, samen dus 8 klieren. Iedere klier bestaat uit circa 20.000 hele kleine kliertjes die samen een druppeltje vloeistof kunnen produceren. Zodra de vloeistof in aanraking komt met de buitenlucht (zuurstof)stolt het tot een wasplaatje.

De wasplaatjes zijn doorschijnend wit als glas en worden met de pootjes tussen de segmenten aan de onderzijde van het onderlijf van de werkster bij uitgetrokken. Het produceren van wasplaatjes wordt ook wel het was zweten genoemd.

De wasplaatjes worden door de bijen gekauwd en door toevoeging van speeksel, plantaardige delen, harsachtige stoffen vanuit stuifmeel en andere balsemachtige stoffen wordt de was geelachtig.

Om één kilogram was te produceren is 5 - 10 kilogram honing nodig.

BW-BLO-300
14 Items

Je bent misschien ook geïnteresseerd in